tiistai 7. toukokuuta 2013

R.I.P. Ray Harryhausen


 Juuri luin ikävän uutisen, jossa kerrottiin stop motion-animaation legendan Ray Harryhausenin menehtyneen. Ikää miehellä oli kuitenkin jo 92-vuotta, joten pitkän ajan hän pääsi maan päällä vaeltamaan.

Laitoinkin hyllyssä jo valmiiksi olevat First Men in the Moon- sekä Earth vs. the Flying Saucers -DVD:t katselujonon jatkoksi.

Harryhausenin kuuluisin työ lienee Jason and the Argonauts -elokuva, ja varsinkin kohtaus, jossa oikeat näyttelijät miekkailevat stop motion -luurankojen kanssa.
Häpeäkseni täytyy myöntää, että en ole tätä elokuvaa ikinä nähnyt, ja täten laitoinkin sen hankintalistalle.

Ray Harryhausen oli monien muiden hienojen elokuvantekijöiden tavoin aikaansa edellä. Hän kehitti käyttämäänsä tekniikkaa ja teknologiaa pidemmälle, jotta pystyisi tuomaan valkokankaalle hahmoja ja tarinoita, joita ilman häntä ja hänen kaltaisiaan ei varmasti oltaisi nähty kuin vasta vuosikymmeniä myöhemmin CGI-vallankumouksen jälkeen, jos silloinkaan.

Lempielokuvani, jota Harryhausen on ollut tekemässä on jo aiemmin mainitsemani First Men in the Moon. Kyseisessä leffassa on jotain sanoinkuvaamatonta, joka on kiehtonut minua vuosikausia. Elokuvaa katsoessa minusta tuntuu kuin näkisin unta. En tiedä mistä tämä johtuu, ehkä kiehtomuksestani kuuta kohtaan. Ja onhan yksi unelmistani pysyä elossa niin pitkään kunnes kuuhun avataan turistikeskus jonne kaltaiseni tavalliset pulliaiset pääsisivät lomamatkalle.
Kuuhun tuskin koskaan pääsen, ja vaikka pääsisin, niin tuskinpa pölyinen taivaankappale olisi yhtä jännittävä kuin mielikuvituksessani.
Ray Harryhausenin ansiosta pääsin kuitenkin kuuhun, ja kohtasin siellä jotain, mitä en olisi osannut kuvitellakaan.
1 kommentti: